×

Kender du forskellen på biltyperne?

Sixt mini lease bmw

Sedan, stationcar, hatchback og SUV er blot et bud på de forskellige typer af biler, du kan finde i dag. Kender du forskellen på typerne? Ved du hvilken, der passer bedst til dit behov, og hvad forskellene egentlig betyder? Vi har lavet en guide til dig, så du lettere kan få et overblik over de forskellige biltyper, som du kan finde i vores bilflåde. 

Først og fremmest, så er disse typer af biler en karosseritype. Og hvad er et karosseri så? Karosseriet er den del af bilen, som omgiver og beskytter alt det, der er i bilen. Lige fra dig til motoren. Det består af stålplader, der er svejset sammen, hvor blandt andet hjulenes og motorens ophæng boltres fast. Typen af karosseri kan have en betydning for dit brændstofforbrug. Jo mere aerodynamisk biltype du vælger, jo bedre bliver både din brændstoføkonomi, acceleration og topfart.

Sedan

En sedan er nok den biltype, der har den mest traditionelle bilform. En sedan kendetegnes ved at have et karosseri, hvor bagagerummet er lukket af fra resten af bilen. Ofte er der ikke mulighed for at tilgå dette gennem bagsæderne. Dog har enkelte sedaner muligheden for at lægge bagsæder ned, så der er plads til lange elementer. Bagagerummet åbnes som et låg, og derfor har en sedan ikke nær så meget plads som en stationcar. En sedan bliver typisk brugt som firmabil, da dens klassiske karosseri passer godt ind i forrentningsverdenen. 

3 typiske sedaner: BMW 320 Sedan, Volvo S60 og Audi A4 Limousine

Fordele

 • Meget komfortabel bil
 • Ideel til lange ture
 • Højt sikkerhedsniveau
 • God plads på bagsæde og i bagagerum
 • God familiebil 

Ulemper

 • Ikke ligeså rummelig som en stationcar
 • Ikke let tilgang til bagagerummet

Stationcar

En stationcar er lidt ligesom en sedan – dog er taget forlænget ned til den bagerste del. Denne forlængelse af taget har samme højde fra forruden, og hele vejen hen. Forlængelsen af taget medvirker til et stort bagagerum, hvilket gør bilen til den typiske familiebil. Bagagerummet er nemt at tilgå inde som ude, og har en bagklap, der hæfter på tagkanten og kan åbnes helt op. 

3 typiske sedaner: BMW 320 Touring, Volvo V90 og VW Passat

Fordele

 • Meget komfortabel bil
 • Ideel til lange ture
 • Højt sikkerhedsniveau
 • God rummelighed i kabinen
 • God familiebil 

Ulemper

 • Ikke let tilgang til bagagerummet
 • Sværere at finde parkeringsplads til

Hatchback

Hatchbacken er en karosseritype, der er vældig populær til både små og mellemstore biler. Navnet på denne type bil er opstået, da bagagerumsklappen er hæftet, som på engelsk er ”hatched”, på den bagerste bagkant på taget. Klappen er monteret i en skrå vinkel og fortsætter ned til nummerpladen. Der er derfor nogle ligheder mellem en stationcar og en hatchback, da bagklappen kan åbnes helt op. Dog er hatchbacken ofte et mere økonomisk og moderne/sporty valg, hvilket gør biltypen utrolig populær i den mindre modelklasse, på grund af den store anvendelighed. Ofte kan bagagerummet udvides ved at nedfælde bagsæderne. Hatchback fås i både 3- og 5-dørs.

3 Typiske hatchbacks: Citroën C3, Peugeot 208 og BMW 1-serie

Fordele

 • God plads på bagsædet
 • Stort bagagerumsåbning og forholdsvis god plads i bagagerummet
 • Ofte sporty udseende

Ulemper

 • Ikke samme plads som i en stationcar
 • Vælges 3 dørs, er det lidt besværligt at komme ind på bagsæderne

Mikrobilen

Dette er betegnelsen for de meget populære små biler, du ofte ser i byerne. Disse små biler er fantastiske som bybiler, da de kan komme rundt på selv de små parkeringspladser. Denne type bil har det mindste karosseri, hvilket også medfører at pladsen i denne type bil ikke er så stor. Mikrobilen findes i både 3- og 5-dørs. Hvad enten den er 3- eller 5-dørs er pladsen i bilen den samme. Mange af disse mikrobiler går også under betegnelsen ”Hatchback”. 

3 typiske mikrobiler: Fiat 500, VW Up, Citroën C1

Fordele

 • Køre ofte langt på literen
 • God størrelse, hvis du bor i byen, eller køre meget i byen
 • Billig i drift, afgift og ydelse

Ulemper

 • Begrænset plads pga. størrelsen
 • Vælges 3 dørs, er det lidt besværligt at komme ind på bagsæderne
 • Sikkerheden er ofte lavere, da bilen er mindre
 • Mindre komfort

MPV

MPVen er en af de klassiske familiebiler. MPV står for Multi Purpos Vehicle. Denne type bil er ofte stor, solid og utrolig rummelig. Den er et stadie større end en stationcar på grund af dens højde, og er en blanding af en minibus og stationcar. Højden af bilen gør den utrolig rummelig, og kan ofte være årsag til, at de godt kan ligne små varevogne. Det er en fleksibel livsstilsbil og har et hav af anvendelsesmuligheder, da den har alle fordelene som en stationcar. Sikkerheden er høj grundet dens størrelse, og det er muligt at finde dem med op til syv sæder. 

3 Typiske hatchbacks: Renualt Grand Scenic, Ford S-max og Citroën Berlingo

Fordele

 • Stor og rummelig
 • Sikkerhed i top
 • Mulighed for at vælge til 7 personer
 • God til lange ture pga. plads og komfort

Ulemper

 • Fylder meget
 • Ofte dårlig brændstoføkonomi
 • Ofte dyre

Cabriolet

En cabriolet er nok en af de karosserityper, der skiller sig mest ud fra de andre typer. Denne type bil har ikke noget tag i karosseriet. Det betyder dog ikke, at du ender med en bil uden tag, men derimod at det har et tag, der kan foldes ned eller tages af. Taget i en cabriolet bliver betegnet som kalechen. Ofte kan den folde ned på to måder, enten i en fordybning bag bagsæderne eller ned i bagagerummet. En af udfordringerne, der er ved en cabriolet er, at udformningen af karosseriet sætter større krav til afstivninger i undervognen, hvilket kan gøre at det føles tungt at køre. Normalvis (på de andre typer karosseri) er der afstivninger gennem undervognen og taget, men da cabriolet ikke har tag, er der ekstra forstærkning i undervognen. 

Fordele

 • Stor køreglæde på dage med godt vejr
 • Sporty udseende

Ulemper

 • Begrænset plads på bagsæde/bagagerum grundet kalechen
 • Mindre kørekomfort grundet det tunge karosseri
 • Mere vindstøj
 • Medmindre det er cabriolet med hardtop, har den ikke så godt af vaskehal

SUV

SUVen er en af de populære biltyper, der efterhånden er mere populær end en stationcar. SUV står for Sport Utility Vehicle og er bygget på et solidt chassis. Bilen minder meget om en stationcar, men er bygget på et større chassis og er derfor større og har ofte kraftigere trækkraft. Den har ofte firhjulstræk og er også god til offroad. Fordi karosseriet er stort og kraftigt, kan det bære samme passagerkapacitet som MPVen. I nogle SUVer kan der være op til 7 personer. 

3 typiske sedaner: BMW X3, Nissan Qashqai og Citroën C5 Aircross

Fordele

 • Meget komfortabel bil
 • Ideel til lange ture
 • Højt sikkerhedsniveau
 • Godt udsyn
 • God familiebil 

Ulemper

 • Kan være dyr i drift